Binnen de energietransitie heeft Stonecold in de bestaande bouw de oplossing 100% warmtepomp toepassing

Binnen de energietransitie in de bestaande bouw voor Stonecold geen hoofdpijndossier meer.

  • Kastanjelaan_04
  • Kastanjelaan_06
  • Kastanjelaan_02
  • Molenaar_bu
  • Molenaar_bii
  • Molenaar_bi

Gepubliceerd:

Binnen de energietransitie vormt de bestaande bouw een hoofdpijndossier. Volgens sommigen is het financieel en technisch onhaalbaar om met name oude woningen van het gas te halen en energieneutraal te maken. Stonecold Klimaatinstallaties heeft een  bijna 60 jaar oude woning onder handen genomen om en het tegendeel te bewijzen.

Er zijn veel vragen over warmtepompen. “Maar als mensen een eerlijk advies krijgen, schrikken ze regelmatig terug door de investeringskosten. Hoe je die angst kunt beteugelen? Wij hebben het in zulke gesprekken nooit over de terugverdientijd van een installatie, maar vooral over wat je ermee bespaart: zowel financieel als met het oog op het milieu. Daarnaast zorg je ermee voor waardevermeerdering van je huis. Het is niet ondenkbaar dat bijvoorbeeld hypotheekverstrekkers over niet al te lange tijd gaan weigeren om geld te lenen voor woningen met een G-label. Simpelweg omdat de waarde van het onderpand twijfelachtig wordt.”

Vloerverwarming als voorbeeld voorbereid op de warmtepomp. “Die kun je prima aansluiten op je huidige cv-ketel als die nog een paar jaar meegaat. Zo kun je nu al afscheid nemen van je radiatoren en het comfort van vloerverwarming ervaren, en over een paar jaar de gasketel alsnog vervangen door een warmtepomp”. En zo zijn wel meer mogelijkheden om voorbereid te zijn op toekomstige ingrepen.

Hogetemperatuur-warmtepompsysteem

De optie ‘hybride warmtepomp’ die optie vinden wij niet duurzaam genoeg. “Het is ons doel om volledig van het gas te gaan. Toekomstbestendige woningen realiseren met lage energiekosten.” Een hogetemperatuur CO₂ warmtepomp waarmee temperaturen tot 80 ˚C gemaakt kan worden in plaats van de 55 ˚C van een ‘normale’ warmtepomp is het op voorhand niet nodig om het huis goed te isoleren en kunnen de bestaande ledenradiatoren blijven hangen.

Geen investering in isolatie en afgiftesysteem

De SCOP van 3,4 is lager dan die van een ‘normale’ lagetemperatuur-warmtepomp. Daar staat tegenover dat niet hoeft te worden geïnvesteerd in isolatie en radiatoren. En dat je hiermee een woning toch gasloos kunt verwarmen. “Als je de warmtepomp van elektriciteit kunt voorzien met pv-panelen, wordt het systeem duurzamer”.